Jump to content
Corsa-C.ro

liviu2004

Membri
 • Content Count

  695
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  110

liviu2004 last won the day on May 25

liviu2004 had the most liked content!

5 Followers

About liviu2004

 • Rank
  *****

Profile Information

 • Locație:
  NL
 • Interese
  Opel
 • Mașină / Motor
  Tigra B
 • An fabricație
  2005
 • Combustibil
  Benzină
 • Cod motor
  Z18XE
 • Cutie viteze
  Automată hidramată
 • Jante/Roți
  Irmscher Delta 17" / Hankook Evo V12 205/40R17

Recent Profile Visitors

4,304 profile views
 1. Am montat o cameră de mers înapoi, luată de pe ali, 16.5 euro. Am legat-o la o interfață video CID, făcută în România și bineînțeles, semnalul video băgat în CID. Am început să lucrez pe la 14:00 și am terminat pe la 22:15. Se vede acceptabil seara, telefonul nu reușește să prindă bine imaginea. Eu sunt foarte mulțumit de cum lucrează. Camera este montată pe un suport de la iluminare număr spate. Este foarte bine integrată și discretă.
 2. Am modulul ăla de ceva vreme, nu am știut că are căutare. Să-mi zici când l-ai primit și să vedem unde se leagă firele, mi se pare că schema lor nu e cea bună.
 3. 153.000 km, ecu motor are eroare P1600. Si inca una de senzor nivel combustibil. Pompa de benzina functioneaza pana cand scoti cheia din contact. Motorul porneste la spray frane dar nu cu benzina din rezervor. Comanda clapetei de acceleratie, din mdi2 nu face nimic. Ecu simtec 71.1, foarte rezistent acest model. Am incercat sps soft nou, programat variant config, canbus config, nimic, la fel totul. Am pus alt ecu. Totul a revenit la normal, dar n-am vrut sa-i dau cheie pana nu am scos o bujie. Ei bine, masina avea bujiile originale din fabrica, din 2006, deci 14 ani vechime. Sa va zic ceva de cum arata filtrul de benzina? Am avut dreptate, bujiile au facut ca tensiunea din primar sa fie prea mult pentru ecu. L-a zapacit de tot pentru totdeauna. Alte bujii, a pornit la sfert. Z18XE cu easytronic pe Meriva A, eu combinatie din asta n-am mai vazut. O sa pun mai tarziu o poza cu o bujie.
 4. M-a chemat un tip să mă uit la mașina asta, a stat 2 ani într-o parcare. Motorul se oprea aleatoriu, cald rece nu conta. Deja schimbat, senzor arbore cotit, baterie nouă și acum se pregăteau de schimbat CIM. Eroare: B3601-04 Key capture relay circuit malfunction Mi-am dat seama imediat că nu asta e problema mașinii. Am ajuns acolo și întradevăr, bobina care este montată în CIM, pentru mașinile cu cutie automată, lipsea. Probabil cineva a schimbat CIM-ul înainte și a uitat să mute bobina. Oricum, irelevant pentru problema mașinii. Diagnoza: am pornit motorul, a ajuns apa la 64 de grade C, s-a oprit. În același timp, mdi2 a pierdut comunicarea cu ECU, apoi a revenit foarte rapid. Când dădeam la cheie, becul motor clipea aleatoriu, electromotorul ba cupla, ba nu cupla, total aleatoriu. Ce să fie, ce să fie? Am pus osciloscopul pe ieșirea din CIM, către ECU, alimentare cu +12V când e contactul pus. Și încă un canal pe același fir, dar la ECU. Se vede clar în poză când se oprește motorul, dar clar nu din cauza CIM. Pasul următor, să verific daca ECU pierde alimentarea permanentă de plus și / sau masă. Canalul albastru pe corpul ECU, canalul roșu pe firul de plus permanent la ECU. Nici o problemă. Apoi am observat la clapetă tot felul de zgomote, ca și când ecu încerca recalibrarea. Am scos mufa, pornit motor, ei bine, motorul nu s-a mai oprit. Deci două opțiuni, ori clapeta asta face pe nebuna, ori ecu e defect. Am verificat clapeta, se mișca ok cu mâna. Hai să vedem ce curent trage când e activată de ECU. Cam ciudat semnalul, dar 6A nu e mult. Pot să zic că are ceva clapeta, nu prea .... Hai să ne uităm și la tensiune, trebuie să avem un semnal PWM. Nimic anormal aici. Dar acum? Mi se pare mie, sau IGBT-ul de pe linia roșie nu se închide? Bănui că în momentul ăla, se face scurt în ecu, tensiunea cade iar ECU își dă un reboot. Greu de zis, am ales să condamn ecu ca fiind defect. Asta a fost ieri. Azi am fost să programez alt ecu și da, am făcut diagnoza corectă, cu ecu nou, nici o problemă. Încă o mașină înapoi pe drum...
 5. La fel ca la mașinile mai scumpe, cu semnalizare la atingerea manetei, se poate adăuga un astfel de modul și pe corsa c, tigra b, combo c, meriva a. Eu l-am luat de la Pekatronic Germania, l-am instalat și merge perfect. Aici e modulul de vânzare: https://www.pekatronic.de/en/Comfortflasher/Comfort-flasher-relay-V5.html Aici cum funcționează:
 6. Asta a fost la o Agila. Mașina nu pornea sau pornea greu. A venit firma de suport, au schimbat senzor turație, nu s-a rezolvat. A ajuns la amic la garaj. A citit erorile cu altcineva, s-a decis ECU defect. Am ajuns eu la mașină, am insistat înainte de orice, să dăm senzorul afară și să punem unul original. Care era disponibil în garaj, SH. Senzorul a ieșit foarte greu. Asta a fost prima bucată. Următoarea bucată a ieșit după ce s-a dat baia de ulei jos. Aviz amatorilor de ieftinache. Are cineva o idee cam de câte x ori a plătit proprietarul pentru că a pus senzor imitație? Mașina porneste acum la sfert cu senzor original. Da, proprietarul a plătit factura finală cam de 20 ori prețul piesei imitație, aici fiind inclus și prețul platformei, etc.
 7. Motor Z14XEP, cu easytronic. Mașina s-a oprit în drum, F în bord. A ajuns la un garaj, pompa easytronic a fost trimisă la revizie, venită înapoi, aceeași problemă. Apoi a stat în parcare vreo 4 săptămâni. Am ajuns și eu la mașină, am găsit lipsă comunicație cu ECU. Măsurat în mufă, lipsea alimentare cu plus permanent. Deja a doua sau a treia mașină pe care o rezolv. Siguranța era ok, cu tensiune pe ea. Deci fir rupt între ecu și cutia de siguranțe, în cablajul original neatins. Nu pare să fie într-un anume loc la toate mașinile, e aleatoriu. La asta a fost sub far. Lipit firul la loc, încă o mașină la locul ei pe drum.
 8. Am fost chemat la o Corsa C, care avea eroare de comunicație cu bordul, IPC. Am confirmat că în mufa IPC am 2 plusuri și o masă, deci concluzie, IPC defect. Curios, l-am desfăcut și asta am văzut: Scurt între plus și masă, cauzat de explozia condensatorului SMD, care a întrerupt un traseu. Am schimbat condensatorul cu altul, pus un fir de legatură la loc, mașina rezolvată și înapoi pe drumuri.
 9. Inainte sa ajung eu la masina, s-au schimbat la masina: coloana de directie cu tot cu EPS si senzor turatie motor.
 10. Hi, sorry, 1.70 is still fake firmware.
 11. Z12XEP, Corsa C, eroare P0340 (4) circuit întrerupt. Am pus osciloscopul pe senzor, nici vorbă de circuit întrerupt. Am băgat o înregistrare de 10s pe ecran. Cam așa arată. Becul de defecțiune motor când se aprindea, când se stingea. La prima vedere, greu de zis. Hai să băgăm un zoom. 2 semnale mici, 2 mari, 2 mici două mari.... Hopa, dar aici ce apare? 3 mici, două mari ... nu e de mirare ecu e confuz. Am verificat și alimentarea senzorului, e ok. 5V constant la senzor, 0V constant la senzor. Alt senzor la îndemână, aceeași problemă. Mașina a fost cumpărată cu lanțul de distribuție rupt. Bănui ca la montaj kit nou, nu s-a refolosit șaiba de la roata veche, astfel că senzorul de axă cu came stă prea departe de roata dințată pentru impulsuri. Abia aștept pozele după demontare. Deci circuit întrerupt? Nici vorbă, alții ar fi pierdut vremea degeaba măsurând fire.
 12. 18 Septembrie 2019, mai arunc o privire sub motor, nu îl pornisem încă. Șoc, urme de antigel pe partea cu distribuția. Nuuu, doar am făcut totul ca la carte ... Nimic pe la pompa de apă vizibil. Scot camera endoscopică, era deja cam seară. Am avut o bănuială și am avut dreptate. Curgea pe la cotul din spate, care se prinde către chiulasă. Mai exact, din poza asta: Doar a fost prins corect la cuplu. La montaj și chiar înainte, am văzut eu că garnitura era cam plată, dar am zis na, așa trebuia să fie. Cât de mult am greșit. 25 Septembie 2019, un nou cot ajunge în poștă și mă apuc de treabă. Clapetă, filtru aer, admisie aer, alternator, toate afară. Aici se vede clar cum a curs. Vreo 2 ore mai târziu, gata, totul e pus la locul lui. Pfiu.
 13. Drept pentru care, înapoi în Corsa pentru cercetare. Am decodat din nou semnalele de pe CAN, legate de poziția selectorului. Am observat că poziția este transmisă de ecu cutie, pe un singur ID dar pe doi bytes din mesaj. La Tigra B, vestea bună este că același mesaj, cu același ID este transmis, dar numai pe un singur byte. Am mai multe variante: - să construiesc un modul, care sa citească poziția selectorului, folosind semnalele trimise de ECU către fostele LEDuri de pe Zafira, iar apoi să convertesc în semnal CAN pentru bord. Problema cu varianta asta este că o să fie două module pe CAN care se bat cap în cap să transmită același ID pentru un mesaj. Deci conflict; - să găsesc o metodă să copii primul byte și să-l introduc în rețea în așa fel, încât să fie un singur modul pentru acest ID. Ei bine, toată treaba asta cred că a durat ceva de genul un an de cautat pe net. Nici nu știam ce caut. Până am găsit PEAK Systems. Și al lor PCAN-Router. L-am comandat, a venit. Mi-a luat iar ceva timp să-mi aduc minte programare în C++, învățată în liceu acum mulți mulți ani. Am reușit, am probat conceptul pe masă iar conexiunile au fost așa: - minus de pe șasiu - plus de pe releul +15, în spate la o sigurantă de 5A - modulul are 2 conexiuni pentru CAN - am băgat modulul între ecu cutie și BCM, deci rețeaua de HS CAN e ceva de genul: ECU motor <------> ESP (ABS) <-----> ECU cutie <-----> CAN router <------> BCM. Iar pe LS CAN, a rămas configurația originală BCM - bord. Ca și programare, modulul face așa: toate mesajele care vin pe cablul dinspre ecu cutie trec mai departe către BCM, cu excepția mesajului conținând poziția selectorului de viteze. Mesajul este filtrat, copiat byte-ul respectiv în noua locație și mesajul recompus și trimis mai departe către BCM. Toate mesajele dinspre BCM sunt trimise mai departe către partea dinspre ecu cutie, fără nici un fel de modificare. A mers perfect, nu am avut probleme cu IMMO iar bordul mi-a afișat pozitia selectorului. Interesant că pentru indicatorul de Iarnă și Sport, nu a trebuit să fac nici o modificare. Ei bine, am reușit să bag routerul și ecu cutie în cutia de sigurante de la motor. Împreună cu modulul de corner lighting, am uitat, e și el legat la HS CAN dar nu mai știu pe care fire. Nu se observă absolut nimic altfel, când deschizi capota.
 14. Electrica. Nu am făcut poze. Nu am fost sigur de la început că o să meargă și întradevăr am avut probleme. Am încercat așa: - ecu motor + ecu cutie AF13-II de pe Corsa C, nu se pupau mesajele pe CAN între motor și cutie; - ecu motor + ecu cutie AF17 de pe Astra H, nu se pupau mesajele; - ecu motor + ecu cutie AF17 de pe Zafira A, nu se vedeau modulele unele cu altele. La o cercetare mai detaliată, s-a dovedit că ecu de Zafira A era defect pe CAN; - ecu motor + ecu cutie AF17 de pe Zafira A, model 2004, s-a pupat. Cu o singură excepție, indicatorul de poziție levier viteză, la Astra G și Zafira A este cu LEDuri lângă selector, la Corsa C și Tigra B (easytronic) este afișaj electronic în bord. Și nu mergea.
 15. Între timp, DEZASTRU. Am găsit urme de antigel pe sub motor. Noroc că nu a curs mult, se prelingea de pe furtunul de la radiator către motor, de pe retur. Nu știu cum, furtunul era crapat pe lung, pe 1 cm sau mai puțin. Nu înteleg când, cum, de ce. Iarăși la dezmembrări și am luat toate furtunele care le-am găsit. Antigel afară, furtun schimbat, antigel înapoi. Uleiul. Cutia și convertizorul de cuplu erau goale. La motor, ulei de rodaj, m-am tot gândit între mineral pentru rodaj, dar am hotărât să fie același ulei care îl pun după rodaj. Eu nu mai curăț motorul ăsta la interior. Mi-a ajuns o dată.
×
×
 • Create New...